Monday, August 8, 2011

saya calon isteri yang pandai cari resepi

eh patut entry tulis SAYA CALON ISTERI TERBAIK YANG PANDAI MASAK !! oh tidak..entry 2 dh betul saya hanya pandai cari menggunakan Mr.Google yang macho ini je..masak belum lagi..saya reti kot masak .. malas je nak tunjuk ..cakap je nak makan ap??silap2 menangis restoran terkenal tau xde sape nk g makan kat tempat dorang..( bongkak takbur semua ada perempuan ini)..sebenarnya entry nie nk cerita pasal recipe la..haiyaaa..ni ha kawan saya si ahmad fahmi ( nama budak hari tu je) nie terbagi n terrefresh otak ni n teringat kat bakal suami konon !! ok dia dh start merapu..

ok!!kawan satu 2 soh cari recipe tok hilangkan kebosanan n bantu dia masak ( hahaha..xde la dia nk buat ap tah..abaikan) saya hanya membantu..ttibe teringkat kat seseorang pernah tanya saya reti xmasak ikan patin masak lemak cili api tapi dia panggil cili burung ..dia suka makan masakan ni la kot ( dalam hati fuhh ada harapan nie..^hehehe^..mak ai..ad pulak nama cili burung yeeee..saya pon google je la cili burung..la cili api 2 je ha...biasa la dia org mana bukan selangor...ye kan je la..skang saya pon mencari la keseluruh google earth demi si dia ( ayat nk poyo)...jom terbang cari <(")~~~~~~~~~~~~ ok dh jumpa pon recipe nye ..

IKAN PATIN MASAK LEMAK CILI BURUNG*
tukar coz si dia guna cili burung ..hehe

BAHAN-BAHANNYA : Resepi ambil dari dapur Mat Gebu
1 ekor ikan patin (kurang lebih 800 g)
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat2
600 ml santan cair
200 ml santan pekat
8 – 10 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam secukup rasa
3/4 cawan cili burung*
1 inci kunyit hidup*
4 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :
Ikan patin disiang, cuci bersih, perap dengan garam dan sedikit jus limau kasturi selama 10 – 15 minit. Cuci kembali dan toskkan. Ketepikan.
Dalam periuk, satukan bahan tumbuk halus, serai dan santan cair, kacau dan didihkan. Masukkan ikan patin dan tambah santan pekat. Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan perasankan dengan garam secukupnya.
Biar mendidih perlahan dan tuang jus limau kasturi secukupnya (biar masak sedikit, baru ada kick!!). Kacau perlahan, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ulam2man dan lauk2 lain.

abg !!jeng jeng jeng !! dh siap ...:P ( bajet kau masak )
picture dari cikmin :)
macam senang !! kau tak buat lagi dah cakap senang !! ( cakap pada diri sendiri yang comel gemuk ini)

jom la try masak...

psssstt: buat si dia..saya cuba la belajar masak ikan patin masak lemak cili burung awak nie..tapi saya xpandai makan ikan patin..xpe awk makan ikan saya makan ayam masak lemak cili burung ..ok x??hehe
..u/p : saya tak makan ikan sungai !! nanti2 saya belajar makan yeee..

2 comments:

  1. nasib baik post rime mlm... klu x, dh trliur tghari td... huhu.... sedap...

    ReplyDelete
  2. sedap ke???hehe..xpernah pulak makan sebab xreti makan ikan patin..=)

    ReplyDelete